Hírek

2021. Adventi vásár Pilisszentiván Főterén

Egy gyönyörű adventi vásárnak adott helyet Pilisszentiván Főtere amit 2021.december.5.-én tarthattunk meg az egyesületünk szervezésében.

24 árus vett részt a vásáron főleg saját készítésű portékával.

A Mikulás is meglátogatta a vásározó gyerekeket, akiknek szaloncukrot osztogatott.

A nap fénypontja a tűzzsonglőr volt aki egy káprázatos előadással színesítette a vásárt.


2021.09.11. Családi- és egészségnap

Iskolakezdési támogatás

A Tungsram Schréder Magyarország Zrt. Pilisszentiváni telephely vezetősége tanszer gyűjtéssel lepte meg egyesületünket. Az üzem dolgozói és a vezetőség által vásárolt csomagot szerdán adták át egyesületünk elnökének, amit a mai napon ki is oszthattunk a családoknak, kicsit megkönnyítve ezzel az iskolakezdést.

Köszönjük a nagylelkű felajánlást!
2021.08.20. Ünnepség

Az idei augusztus 20-i ünnepségen szélforgót készíthettek velünk 15 órától. A gyerekeknek arcfestéssel kedveskedünk. Várunk mindenkit szeretettel!

Környezetvédelmi projekt

2020. évben a Pilislen Nagycsaládos Egyesület két pályázaton is sikeresen vett részt, amit a vírushelyzet miatt kicsit késve tudunk teljesíteni.

"EMET-A fenntartható jövőért" c. pályázat programját némiképp módosítanunk is kellett, hogy a járványügyi szabályokat ne sértsük meg. Az elnyert összegből-első körben-egyesületünk tagcsaládjai részére facsemetéket vásároltunk, melyet mindenki a saját kertjében ültethetett el. A program második része a falutakarítás, melyhez zsákokat, kesztyűket vásároltunk, és a végén minden résztvevő családot egy pizzával jutalmazunk. A szemétszedésről hazatérve egy online környezetvédelmi előadást nézhetünk meg, melynek a végén a gyerekek felmérhetik tudásukat egy teszt segítségével.

Pályázatunk részeként a családok egy-egy komposztáló edényt kapnak ajándékba, amely segítségével jelentősen csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége.

"Óvjuk meg a Földet gyermekeinknek!"

Tagtoborzó

Csatlakozási felhívás

Gyermek mulatság

Karácsonyi vásár

Adventi készülődés

Adventi készülődés a Generációk Házában 2016. november 26-án.

Nyárbúcsúztató Nagycsaládos Fesztivál

Gyereknap 2016

Karácsonyi vásár 2015

Gyereknap 2014

Karácsonyi Vásár (Játszó és kézműves ház)

Gyereknap 2013

Közgyűlési beszámoló 2013

Egyesületünk kötelező éves közgyűlését 2013. április 17-én szerdán az általános iskolában 17 óra 30 perckor tartotta meg. Napirendi pontjainak az egyesület 2012. évi beszámolójának, mérlegének, közhasznúsági jelentésének elfogadása valamint a 2013. évi programok előkészítése volt. Az Egyesület 2012. január 1-től kettős könyvvitelt vezetett és közhasznú egyszerűsített éves beszámolót (mérleg, eredmény-kimutatás, kiegészítő melléklet és közhasznúsági melléklet) állított össze.

Gyermeknap

Közgyűlést tartottunk

Március 25-én tartotta éves közgyűlését a Pilisilen Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete. A 37 családot képviselő jelenlévők egyhangúlag elfogadták a közgyűlés napirendjét, eszerint a 2010. évi beszámoló, illetve közhasznúsági jelentés elfogadását, az alapszabály módosítását, tisztségviselő-választást, valamint a 2011. évi programok tervezését tárgyalta az egyesület legfelsőbb szerve.

Az egyesület tagcsaládjai 2010-ben, az eredményes pályázatoknak köszönhetően családonként összességében 170.000 Ft értékű eszközbeszerzésben részesültek. Több sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, mint a Majális délelőtti programját, a Gyereknapot, kenyérlángos-sütést, a Tök Jó Nap fantázianevű programot, adventi készülődést, Mikulás-napot és a karácsonyi vásárt. Két alkalommal oszthattunk támogatást az Élelmiszerbankon keresztül a település rászorultjainak, emellett 5.000 Ft értékben tanévkezdési csomagot is tudtunk biztosítani a nagycsaládosoknak. Összességében elmondható, hogy nagyon sikeres évet zárt az egyesületünk. A széles nyilvánosság biztosítása érdekében mérlegadatainkat és közhasznúsági jelentésünket az egyesület honlapján, a www.pilisilen.huoldalon közzé is tettük, ahol bárki megtekintheti.

Az egyesület törvényes működésének biztosítása érdekében az elnökség szükségesnek tartotta, hogy az alapszabály módosításra kerüljön, ezért javaslatait a közgyűlés elé terjesztette. Részleges tisztújításra is sor került, mivel az egyesület pénztárosa, valamint az Ellenőrző Bizottság egy tagja írásban előre jelezte lemondási szándékát. Az új tisztségviselők – Nyesténé Kelemen Márta és Kelemen Ildikó – egyhangú szavazattal kaptak bizalmat. Tagságunk döntött a 2011. évi tagdíj mértékéről is, amit évi 5000 Ft összegben határoztunk meg.

Közgyűlésünk megerősítette, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint 2011-ben is meg kívánjuk rendezni településszintű rendezvényeinket. Az idei év nagy feladata egy regionális Gyermeknap megszervezése, melyre a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Felső-Duna-menti Régiója kérte fel egyesületünket. A programot május 28-án, szombati napon rendezzük meg a Pilisszentiváni Sportegyesülettel közösen a futballpálya melletti területen. A 2008-ban megtartott Regionális Családi Nap tapasztalatai alapján idén is szeretnénk felvenni a kapcsolatot településünk minden civil szerveződésével, és segítő közreműködésüket kérni. Megítélésünk szerint 2008-ban példaértékű összefogásnak lehettünk aktív szereplői, amikor a nyugdíjasoktól kezdve a tűzoltókig, a cserkészektől a természetvédőkig, az óvodásoktól az iskolásokig mindenki kivette a részét a feladatból. Ezzel kapcsolatosan kérjük most is, hogy ötleteikkel, közreműködésükkel segítsék Pilisszentiván jó hírének a Felső-Duna-menti Régióban való elterjesztését.

Grégerné Papp Ildikó

Karácsonyi rendezvények

Mikulás

Tök Jó Nap

A Pilisportál Halloween bulit tartott október 30-án 18 órai kezdettel Pilisszentiván főterén. Az általános iskola aulájában gyülekeztek az édességre vágyó félelmetes jelmezben és kellékekkel felszerelkezett gyerekek, akik portyájukon minél több finomságot szerettek volna összegyűjteni. Azok a fiatalok, akik nem öltöztek be egyesületünk szervezésében sütőtökfaragásban mérték össze tudásukat. A kis művészek kezei közül remek alkotások kerültek ki, melyet mindenki mécsessel együtt haza is vihetett. Az iskolából folyamatosan távozó gyerekek kezében ott vigyorgott a bohókásan kidíszített töklámpás. A nagyobbaknak és a felnőtteknek 21 órától az Abszolút Hallás Blues Band zenélt a főtérrel szemben található Fekete Gyémánt Étteremben.

Majális és Gyereknapi hívogató

Csodálatos napfényes reggelen fúvószenére ébredhettünk május 1-én. Solyóm Roland és a hölgykoszorú már kora délelőtt megkezdte az ebédnek való előkészítését. A 10 órai kezdés előtt minden a helyére került, így időben fogadni tudtuk a szép számban érkező gyereksereget. Az aprónép hamar megtalálta a számára kedvelt elfoglaltságokat. Korok Fatime a tőle már megszokott leleményességgel állította össze a kézműves foglalkozást, valamint az ügyességi játékokat. A Grimask Színház 11 órakor kezdte meg műsorát. Az egyszemélyes társulat bábokkal és a gyerekek aktív bevonásával színesítette zenés, táncos produkcióját. A 60 perces előadás alatt megismerkedhettünk Bolondvár királysága gyerekekből verbuvált népével és részt vehettünk a király születésnapi ünnepi mulatságán. Délre elkészült a finom ebéd, mellyel vendégül láttuk a majálisra érkezőket. A foglalkozások sikerét igazolandó minden alapanyag felhasználásra került, gyönyörű májusi koszorúk, babák, fonalköltemények és anyák napi meglepetések készültek. Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy a sikeres rendezvényünk költségeihez hozzájárult.

KALANDRA FEL!

Aki lemaradt a Majális remek programjáról, illetve az, aki annyira jól érezte magát, hogy szeretné ezt megismételni, azokat várjuk május 30-án a futballpályára a Pilisszentiváni Sportegyesülettel közösen szervezett Gyereknapra. A tervezett programjaink között szerepel íjászat, lovaglás, gyermek harci bemutató, rovásírás tanítás, kézműves foglalatosság, ügyességi játékok, kispályás labdarúgó torna.A Varázskő Kft. felajánlásából újra lehet majd kőfaragást tanulni. A természetvédelem iránt érdeklődőket Menráth Réka gyűjti maga köré. Bográcsos ebéddel készülünk, hogy az egész család együtt szórakozhasson. 15 órára érkezik a Majálison már megismert és nagy sikert aratott Grimask Színház erre a rendezvényre új műsorral készül.

Izzópályázat

A Pilisilen Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete a környezetvédelmi és vízügyi miniszter döntése alapján a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009. évi „Izzócsere” című programjára benyújtott pályázata

1 514 554,- Ft

vissza nem térítendő támogatásban részesült, amely energiatakarékos izzók vásárlására használható fel.

A sikeres pályázatot Dr. Balogh Márta és Balogh Zoltán állították össze.

Köszönet a munkájukért!

Adventi és karácsonyi beszámoló

Manóképző
Nagycsaládos egyesületünk idei évben először az egész település számára nyitottan rendezte meg az adventi készülődéses programját. November 28-án az általános iskolában Manóképzőnek nevezett programunkon száznál is több család vett részt. Két teremben az érdeklődő gyerekek és felnőttek adventi koszorút és egyéb karácsonyra szánt ajándéktárgyakat, díszeket készíthettek. Közel száz adventi koszorú, számtalan angyalka, arany színre fújt ágakból, termésekből ajtódísz készült. Öröm volt nézni, ahogy az anyukák az apukákkal és a gyerekekkel közösen szorgoskodtak. Elfoglaltuk az iskola konyháját is, ahol a manójelöltek finom illatú és szebbnél szebb mézeskalács figurákat készíthettek. A mézes fahéj és szegfűszeg illat ide csalogatta a messzi földről érkező Mono Manó zenekart, akik megtanították nekünk, milyen a manóélet, és felidézték a Mikulást és a karácsonyt váró dalokat. Szerettünk volna mindenkinek kedvében járni, ezért játszótermet is nyitottunk, azok számára, akik szeretik a logikai és a fejtörő játékokat.
Ezúton szeretném megköszönni segítőinknek és az iskola vezetésének, hogy mindent megtettek azért, hogy ez a délután felejthetetlenné váljon.

Évzáró
December 12-én a Plébánián gyűltünk össze, hogy családias légkörben megtartsuk évzáró programunkat. Erről a programról sem hiányozhatott Fatime kézműves foglalatossága, remek ötleteivel lázba hozza a legügyetlenebb kezű felnőttet és gyereket is. Remek karácsonyi ajándékok készültek olyanok, amiket nem lehet boltban megvenni, és amihez nem kell sok pénz, csak egy két jó gondolat. Mindenki hozott valamit - külön köszönet Gubán Gábornak a pompás rétesekért - így nem maradtunk sem szomjasak, sem pedig éhesek. Halk zene mellett jót lehet beszélgetni és csak fél szemmel kellett figyelni a gyerekekre, akik remekül feltalálták magukat ügyességi játékokkal és egy kis ugrándozással a szivacsokon. A programban részt vevő családok egy kis mandarint és az édesség mentesség jegyében egy csomag teljesen bio kókuszos bulátát kaptak ajándékba.
Szilágyi Domokos Karácsony című versével kívánok mindenkinek békés és boldog Karácsonyt.

A puha hóban, csillagokban,
Az ünnepi foszlós kalácson,
Láthatatlanul ott a jel,
Hogy itt van újra a KARÁCSONY.

Mint szomjazónak a pohár víz,
Úgy kell mindig e kis melegség,
Hisz arra született az ember,
Hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem
A szívekben legyen KARÁCSONY