Közhasznúsági jelentés 2010

A Pilisilen Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének

Közhasznúsági jelentése 2010. évről

1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

a Pilisilen Nagycsaládosok Közhasznú Egyesület 2010. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze. A mérleg főösszege 1.211.000 Ft a saját tőke 1.211.000 Ft. A részletes kimutatás jelentésünk 1. sz. melléklete, mely áll a mérlegből és a közhasznú szervezeti eredmény kimutatásából.

2. KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA

Szervezetünk nem kapott költségvetési támogatást. ( 2. sz. melléklet)

3. VAGYONFELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS KIMUTATÁS

Előző évhez képest a Szervezet tartaléka, vagyona 886.000 Ft összeggel növekedett. A Szervezet mindig törekszik arra, hogy az adott évben kapott bevételeket fel is használja közhasznú céljainak elérése érdekében. A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk 3. sz. melléklete mutatja be.

4. CÉL SZERINTI JUTTATÁSOK KIMUTATÁSA

Szervezetünk az energiatakarékos izzó és a háztartási gépcsere pályázatokon nyert támogatást a pályázatban megfogalmazott cél szerint tagcsaládjainak energiatakarékos izzók vásárlásával és hűtő- és mosógépek vásárlásával teljesítette. (4. sz. melléklet).

5. KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVTŐL, ELKÜLÖNÍTETT ÁLLAMI PÉNZALAPTÓL, HELYI ÖNKORMÁNYZATTÓL, TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK TÁRSULÁSÁTÓL ÉS MINDEZEK SZERVEITŐL KAPOTT TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

Tárgyévben közösségünk összesen 600.000 Ft támogatást kapott Pilisszentiván Község Önkormányzatától. A kapott támogatások részletes bemutatását az 5. sz. melléklet tartalmazza.

6. A KÖZHASZNÚ SZERVEZET VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐINEK NYÚJTOTT JUTTATÁSOK ÉRTÉKE, ILLETVE ÖSSZEGE

Szervezetünk vezető tisztségviselőinek nem nyújtott semmilyen juttatást. A nevezett kifizetések részletezetését a 6. számú melléklet tartalmazza.

Közhasznú tevékenységről szóló tartalmi beszámoló

Szociális tevékenység, családsegítés témakörben:
A környezetvédelmi és vízügyi miniszter döntése alapján a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009. évi „Izzócsere” című programjára benyújtott pályázaton 1.514 554,- Ft-ot nyertünk, melyből a családok 40.000 Ft értékű energiatakarékos izzócsomagban részesültek.

Tagcsaládjaink részére június 21-én adomány érkezett (tésztaféle, liszt), melyet Érdről hozhattuk el. Az érkezett felajánlást a rászoruló pilisszentiváni családok között osztottuk szét.

Szeptember első napjaiban családjainknak 5.000 Ft értékű tanévkezdési csomaggal kedveskedtünk, melyet a helyi papírboltban minden család saját igényei szerint állíthatott össze.

Október 29-én a NOE-n keresztül az Élelmiszerbanktól újabb adomány érkezett, melyet a Plébánián osztottunk ki a pilisszentiváni rászoruló családoknak, illetve nagycsaládosainknak.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt Zöld Beruházási Rendszer EnergiatakarékosHáztartási Gépcsere pályázatán 5.132.678 Ft támogatást sikerült megszereznünk. Családjaink 130.000 Ft értékben hűtő és mosógépet választhattak az Elektrogama Kft. által felajánlott berendezésekből.

Azoknak a családoknak, akik az egész év folyamán az egyesület munkájában kiemelkedően sokat segítettek, illetve a karácsonyi vásáron egész napos elfoglaltságot vállaltak az egyesület vezetése megajándékozta a Fekete Gyémánt Étteremből rendelt ajándékkal.

Kulturális tevékenységünkkel kapcsolatosan:

Majális
Fúvós zene hívogató hangjával 10 órakor kezdődött a majális gyermekprogramja. Egyesületünk kézműves foglalkozásokkal, valamint az ügyességi játékokat várta az érkezőket, a kis kezek munkájából gyönyörű májusi koszorúk, babák, fonalköltemények és anyák napi meglepetések készültek. 11 órakor a Grimask Színház kezdte meg műsorát. Az egyszemélyes társulat bábokkal és a gyerekek aktív bevonásával színesítette zenés, táncos produkcióját. Délben finom ebéd láttunk vendégül a programra érkezőket.

Kalandra fel!
Május 30-án a futballpályára a Pilisszentiváni Sportegyesülettel közösen szerveztünk gyereknapi programot. A rendezvényen íjászat, lovaglás, gyermek harci bemutató, rovásírás tanítás, kézműves foglalatosság, ügyességi játékok, kispályás labdarúgó torna, valamint a Varázskő Kft. felajánlásából kőfaragást lehetett tanulni. A természetvédelem iránt érdeklődőket a természetvédelmi szakértő gyűjtötte maga köré. Bográcsos ebéddel készülünk, hogy az egész család együtt szórakozhasson. 15 órára érkezett a Majálison már megismert és nagy sikert aratott Grimask Színház. Erre a rendezvényre új műsorral készül. Nagycsaládosainkat a nap folyamán megvendégeltük a helyben készült kürtöskaláccsal.

Kenyérlángos parti
Gyönyörű napsütéses időben 22 család - közel 70 fő részvételével - augusztus 22-én a futballpályánál lévő kemencénél tartottuk meg hagyományos kenyérlángos partinkat. Az idei évben gondolva az anyukák munkájának megkönnyítésére, ebédre terveztük a lángosok elkészítését. A kemence felfűtését Solt Gábor szakértő felügyelete és segítő közreműködése mellet 10 órakor kezdtük meg. Gubán Gábor tagtársunk aktív önkéntes tűzoltó, ő felügyelte, hogy a tűzgyújtás körül minden rendben történjen. A gyerekek is kivették a részüket a munkából gallyakat és száraz ágakat gyűjtöttek. A tűzrevaló összehordása után rövid sétát tettek a Jági tóhoz, majd fociztak és tollasoztak, illetve egyéb ügyességi játékokat játszottak. A kemence megfelelő hőmérsékletének eléréséig jóízű beszélgetéssel és az ebédnekvaló előkészítésével töltöttük az időt. Ponta Enikő irányítása alatt összeállításra került a kürtöskalács tészta is, melyet a szalonnasütő részen parázs felett süthettek meg a gyerekek és a felnőttek. Szorgos kezek forgatták az erre a célra kialakított fanyársakon a tésztát, majd a kész kalácsokat vajjal megkenve fahéjas, kókuszos és diós tálcákon megforgatva, igazi profi kürtöskalácsként lehetet fogyasztani. Az elkészült lángos és kalácsok illata lengte be a focipályát és környékét. Mindenki jóllakott, még a foci meccs nézőinek is jutott a finom falatokból. Már kezdett beesteledni, mire a társaság elkezdett szedelőzködni. Nagycsaládos közösségünk megint bebizonyította, hogy hogyan lehet viszonylag kis összegből nagyon jó közösségi összejövetelt tartani.

Tök Jó Nap
A Pilisportál Halloween bulit tartott október 30-án 18 órai kezdettel Pilisszentiván főterén. Az általános iskola aulájában gyülekeztek az édességre vágyó félelmetes jelmezben és kellékekkel felszerelkezett gyerekek, akik portyájukon minél több finomságot szerettek volna összegyűjteni. Azok a fiatalok, akik nem öltöztek be egyesületünk szervezésében sütőtökfaragásban mérték össze tudásukat. A kis művészek kezei közül remek alkotások kerültek ki, melyet mindenki mécsessel együtt haza is vihetett. Az iskolából folyamatosan távozó gyerekek kezében ott vigyorgott a bohókásan kidíszített töklámpás. A nagyobbaknak és a felnőtteknek 21 órától az Abszolút Hallás Blues Band zenélt a főtérrel szemben található Fekete Gyémánt Étteremben.

Adventi készülődés
November 27-én a Generációk Házában elkészíthették nagycsaládosaink az adventi koszorúikat, a megmaradt fenyőágakból és díszekből a gyerekek ajtódíszt és kisebb ajándékokat barkácsolhattak.

Mikulás nap
December 6-án a Mono Manó zenekar vidám zenés műsort adott a Generációk Házába. a településszintű programunkon 70-80 gyermek vett részt. A Mikulás megérkezéséig lehetőség nyílt szegfűszeges narancs és alma figurák készítésére.

Karácsonyi vásár
December 18-án 10-18 óráig az általános iskola aulájában karácsonyi vásárt szerveztünk. A programon megjelenő családjaink 1000 Ft-os vásárlási utalványt kaptak, melyet a kijelölt helyeken válthattak be. A program színesítésére meghívtuk a Grimask Színházat, akik remek karácsonyi műsort adtak elő az aula színpadán. A rendezvény ideje alatt egyesületünk kézműves foglalkozást szervezett, hogy azoknak is legyen mit hazavinniük, akik nem engedhetik meg, hogy ajándékokat vásároljanak. Programunkon a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai hagyományos sváb süteményeket készítettek. Az utolsó adventi gyertya meggyújtása előtt egy óvó nénitől csodálatos mesét hallhattunk. Ezzel zárult a nagyszámú résztvevőt szórakoztató sikeresen lebonyolított rendezvényünk.

A közhasznúsági jelentés melléklete (letölthető .doc dokumnetum)